355 evropskih organizacij za človekove pravice, cerkvenih skupin, sindikatov in političnih strank je pozvalo EU k podpori pravice do bojkota

Sporočilo za javnost

Več kot 300 organizacij za človekove pravice in humanitarnih organizacij, cerkvenih skupin, sindikatov in političnih strank iz Evrope je pozvalo EU, da sledi svojim pravnim obveznostim in pozove Izrael k odgovornosti za kršitve mednarodnega prava ter zagovarja pravice posameznikov in institucij, da aktivno sodelujejo v palestinskem gibanju BDS – bojkot, dezinvesticije, sankcije – za pravičnost in enakopravnost.

Podpisniki pisma so pozvali Evropsko komisijo k »oblikovanju smernic za človekove pravice, ki zagotavljajo svobodo govora in pravico do bojkota, ter pravico do uporabe vseh sredstev, ki jih imate na razpolago, da podprete evropske državljane in državljanke v njihovem boju za osnovne človekove pravice«.

Zaradi naraščajočega uspeha gibanja BDS je Izrael pričel z napadom proti gibanju BDS, ki se zavzema za svobodo, pravičnost in enakopravnost Palestincev in Palestink.

Lista 355 podpisnikov vključuje organizacije kot so: Transform! Europe – evropska mreža 28 organizacij iz 19 držav, Irish Congress of Trade Unions (Irski kongres sindikatov), The Norwegian United Federation of Trade Unions (Norveška združena federacija sindikatov), Parti de Gauche (Leva stranka) Francije, Podemos iz Španije, Norwegian Church Aid (Norveška cerkvena pomoč), velika belgijska koalicija NVO CNCD 11.11.11, Defence for Children iz Beglije, mednarodno katoliško mirovno gibanje Pax Christi International v Belgiji in velika francoska NVO Terre Solidarie. Pismo in celotna lista podpisnikov se nahaja tukaj

Na zahtevo Izraela evropske vlade, vključno z Veliko Britanijo in Francijo, uvajajo anti-demokratično zakonodajo in uvajajo represivne ukrepe proti BDS gibanju. V Franciji so enega aktivista aretirali, ker je nosil BDS majico.

Delegacija EU v Izraelu je bila nedavno podvržena kritiki, saj je njen predstavnik sodeloval na anti-BDS konferenci v Jeruzalemu, kjer je izraelska vlada grozila aktivistom gibanja.

Izrael je izdal tudi prepoved potovanja so-ustanovitelju BDS gibanja Omar-ju Barghouti-ju, sledile pa so tudi grožnje s fizičnim nasiljem s strani izraelskih vladnih ministrov. Amnesty International je zato izrazil zaskrbljenost za »varnost in svobodo zagovornika človekovih pravic Omar-ja Barghouti-ja.«

Izraelska represija proti zagovornikom človekovih pravic in proti gibanju BDS Izrael ščiti pred njihovo odgovornostjo za kršitve mednarodnega prava. Izrael se je javno hvalil, da vohuni za aktivisti gibanja.

Riya Hassan, ki je odgovorna za načrtovanje kampanj v Evropi v okviru Palestinskega nacionalnega komiteja BDS – največje koalicije palestinskih organizacij, ki podpirajo gibanje BDS, je povedala: »Namesto da EU pomaga Izraelu pri represiji BDS gibanja, je sedaj čas, da EU izpolni svoje obveznosti in Izrael pozove k odgovornosti za njihove kršitve mednarodnega prava. EU mora zagotoviti pravico evropskih, palestinskih in izraelskih državljanov in državljank do sodelovanja v nenasilnem in na človekovih pravicah temelječem BDS gibanju«.

Aneta Jerska, koordinatorka Evropske koordinacije komitejev in združenj za Palestino (ECCP), ki je tudi podpisnica izjave, je poudarila: »Navdihujoče je videti toliko evropskih civilno družbenih organizacij in reprezentativnih teles, ki javno izrazijo svojo podporo pravici sodelovanja v BDS gibanju, katerega cilj je pozvati Izrael k odgovornosti za njihove kršitve mednarodnega prava in človekovih pravic. To je jasen znak, da evropsko javno mnenje vedno bolj zaznava BDS gibanje kot dejanje svobode govora. Nadaljevali bomo z bojem, ki se zavzema za končanje nepravičnega izraelskega sistema represije nad palestinskim ljudstvom«.

Sporočilo za javnost v angleškem jeziku se nahaja tukaj

Pod izjavo se je podpisalo tudi Gibanje za pravice Palestincev BDS Slovenija.

Več informacij: info@bds.si