63 poslancev Evropskega parlamenta za razveljavitev pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom

Skupina 63 vplivnih poslancev EP je od predstavnice EU za zunanje zadeve Federice Mogherini zahtevala razveljavitev pridružitvenega sporazuma med EU inIzraelom, glavnega dogovora med EU in Izraelom.

Pri tej edinstveni medstrankarski iniciativi se je prvič po izraelskem pokolu več kot 2300 Palestincev v Gazi lanskega poletja zgodilo, da je večje število poslancev pozvalo k tako strogim ukrepom proti Izraelu.

»Amnesty International in palestinske organizacije imajo dokaze, da je Izrael med nedavnim napadom na Palestince v Gazi namerno streljal na civiliste in zakrivil druge vojne zločine. To so resne kršitve mednarodnega prava in mednarodnega humanitarnega prava, ki jih ne moremo dopustiti,« so zapisali poslanci pet največjih strank evropskega parlamenta.

»Evropsko komisijo pozivamo, naj premisli o razveljavitvi pridružitvenega sporazuma z Izraelom, če le-ta ne začne takojšnih znatnih ukrepov v skladu z mednarodnim zakonom,« zahtevajo poslanci.

To pismo je odmev poziva, v katerem je novembra več kot 300 organizacij za človekove pravice, sindikatov in političnih strank po vsej Evropi pisalo Mogherini in v katerem so zahtevali razveljavitev pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom.

Pridružitveni sporazum, ki je pričel delovati leta 2000, omogoča v veliki meri neomejeno trgovanje med EU in Izraelom in omogoča Izraelu sodelovanje v mnogih programih Evropske unije.

»Pomankanje resnih ukrepov proti Izraelu se ne zdi v koraku s hitrostjo, s katero je EU izvršila sankcije proti Rusiji z ozirom na nedavno krizo v Ukrajini in strogimi ukrepi proti nekaj 30 drugih državam,« dodajajo v pismu.

EU je po zadnjem napadu na Gazo podala eno najstrožjih kritik proti Izraelu, vendar pa še vedno ni začela s kakršnimi koli znatnimi ukrepi, prav tako pa naj EU ne bi bila pripravljena za kakršno koli izboljšanje odnosov z Izraelom.

Junija 2013 je EU objavila prepoved financiranja nezakonitih izraelskih naselbin in leta 2014 je uskladila države članice, da so podale izjavo, ki je podjetja opozarjala na pravne in politične nevarnosti poslovanja z nezakonitimi izraelskimi naselbinami.

Aktivisti pravijo, da so ti koraki dobrodošli, vendar da so potrebni strožji ukrepi, kot je prepoved gospodarskih odnosov z nezakonitimi izraelskimi naselbinami in prepoved izvoza orožja v Izrael, ki bi Izrael prisilil upoštevati mednarodno pravo.

Septembra lansko leto je palestinska organizacija civilne družbe pisala bivši predstavnici Evropske unije za zunanje zadeve Catherini Ashton in zahtevala razveljavitev pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom, saj bi »morali vojni zločini Izraela in njegovo sabotiranje kakršnega koli poskusa vzpostavitve pravičnega miru, ki ga določajo resolucije Združenih narodov, voditi do učinkovitih in trajnih ukrepov, ne samo kozmetičnih.«